Welke verzekeringen heb je nodig als je voor jezelf begint?

Als je voor jezelf wilt beginnen, moet je een aantal zaken regelen. Naast je inschrijving bij de Kamer van Koophandel en het openen van een zakelijke bankrekening, is het ook verstandig om verzekeringen af te sluiten. Hiermee dek jij jezelf namelijk in tegen risico’s die je als ondernemer loopt. Omdat er nogal wat zakelijke verzekeringen zijn, weet je misschien niet welke je wel en niet afsluit. Daarom hebben we er hier een aantal uitgelicht die je in onze ogen nodig hebt als je voor jezelf begint.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is één van de duurste verzekeringen die je als ondernemer af kunt sluiten. Omdat hij nog niet verplicht is, laten veel ondernemers een AOV links liggen. Voordat je hiervoor kiest, moet je weten dat je ook veel geld kunt besparen door jezelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Kun je langere tijd niet werken, bijvoorbeeld omdat je een ongeluk hebt gehad? Dan heb je recht op een maandelijkse uitkering dankzij een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je geen AOV hebt, ben je volledig op je eigen vermogen aangewezen als je langere tijd niet kunt werken.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)
Ben je bij een klant aan het werk? Dan kun je per ongeluk schade aanrichten aan zijn spullen. De schade kan ook veroorzaakt worden door medewerkers of producten. Alhoewel er geen opzet in het spel is, stelt de klant je waarschijnlijk wel aansprakelijk voor de schade. Omdat zo’n claim behoorlijk in de papieren kan lopen, is het niet prettig als je hier zelf voor opdraait. Een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluiten helpt je om dit te voorkomen. Schade aan (spullen van) iemand anders worden dan vergoed door je verzekeraar.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)
De dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is behoorlijk uitgebreid, maar je bent niet altijd verzekerd. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als de schade het gevolg is van een beroepsfout. Wil jij je ook verzekeren tegen dergelijke schade? Dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten het overwegen waard. Jij hoeft je zo ook geen zorgen meer te maken over schade door een beroepsfout. Het is overigens niet mogelijk om een losse beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, want dit is een aanvullende dekking van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Inventarisverzekering
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar de inventaris en voorraden van je bedrijf kunnen ook schade oplopen. Omdat dit je financieel flink kan treffen, is het verstandig om je hiertegen te verzekeren. Dit doe je door een inventarisverzekering af te sluiten. Is de schade het gevolg van brand, bliksem, diefstal na inbraak en vandalisme, wateroverlast, storm, hagel of sneeuw? Dan dien je een claim in bij je verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering
Weigert een klant te betalen of voldoet de levering van een leverancier niet aan de voorwaarden? Dan kan er een juridische conflict ontstaan. Om zo’n conflict tot een goed einde te brengen, kun je baat hebben bij een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Dankzij deze verzekering hoef jij je zelf niet bezig te houden met de juridische afhandeling van het conflict, want dit wordt geregeld door de rechtshulpverleners van je verzekeraar.

Similar Articles

Comments

Most Popular