Waar je op moet letten bij het klussen aan een nieuwe badkamer

We besteden een significant deel van ons leven in de badkamer. De meeste mensen staan iedere dag wel onder de douche en veel mensen hebben een toilet in de badkamer. De badkamer is in vergelijking met andere woonruimtes een uniek soort ruimte. Omdat de badkamer een  ‘natte’  kamer is, waar je te maken hebt met veel vocht, vraagt de kamer om een andere aanpak tijdens een verbouwing. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het verbouwen van een badkamer.

Veiligheid voorop

In de badkamer is een gevaarlijke combinatie te vinden: Stroom en elektriciteit. Deze combinatie betekent dat het belangrijk is dat er tijdens de aanleg van elektra extra rekening moet worden gehouden met de veiligheid. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale lichtknoppen voor in badkamers die je met natte handen kan bedienen. Een ander belangrijke veiligheidsmaatregel is het aarden van alle stopcontacten in de badkamer. Als er dan kortsluiting plaatsvind, bijvoorbeeld via een natte hand, dan slaat de aardlekschakelaar direct om. Eventuele verdere schade kan zo worden voorkomen. Stroomdraden moeten in de muren goed worden weggewerkt en afgeschermd van het vocht. Een ander veiligheidsrisico in de badkamer is uitglijden. De combinatie van een natte vloer, blote voeten en zeep leidt er toe dat er jaarlijks talloze mensen uitglijden in de badkamer. Om de kans op uitglijders te verkleinen kan je de vloer voorzien van rubberen matten of een inloop douchewand aanschaffen zodat je minder hoeft te manoeuvreren.

Zorg voor goede afzuiging

Naast de veiligheid is er bij de aanleg van een badkamer nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden. De vochtige lucht moet worden afgezogen. Een goede badkamer is altijd voorzien van ventilatie of een afzuigsysteem. Als je bij de aanleg van je badkamer ook een toilet installeert dan is dit extra belangrijk omdat de lucht van de toilet voor fijn gebruik van de badkamer moet kunnen worden afgevoerd. Bij de verbouwing van je badkamer moet je dus niet alleen een toilet kopen, maar ook investeren in een goed ventilatiesysteem. De belangrijkste reden om te zorgen voor goede afzuiging is het tegengaan van schimmel. Doordat er veel vocht in de lucht blijft hangen ontstaat er snel schimmel op de wanden en het plafond. In sommige gevallen kan er ook voor voldoende ventilatie worden gezorgd met een raam dat open kan. Het probleem hierbij is dat het in de winter nog behoorlijk koud kan worden. 

Similar Articles

Comments

Most Popular